Как се прави курбан
Начало

Категории
 » КолиОбувки,Боти,Ботуши
Обувки
Боти
Ботуши
Чанти


  Категория: обреди      Добавил: Таня Вълчева
Как се прави курбан

Принасянето на курбан е много стар обичай при българите, който носи езически елементи. Курбанът е дар, който е предназначен не за човек, а за свръхестествени субекти – християнски светци, Богородица, бог; в по-ранни времена – на водата, огъня, демони и др. С поднасянето на курбана се търси добронамереност, помощ и закрила за човека от висшите сили.
При нас обикновено курбанът е кръвна жертва, макар че тя може да бъде и плод, мед, растение, мляко, яйца и др.
При българите на курбан обикновено е календарно определено и се прави на големи християнски празници. Курбанът има важна задача да омилостиви и затова има определени условия, на които трябва да отговаря избраното за жертва животно. То може да бъде от кръга на домашните животни и птици / крава, вол, бик, теле, овца, овен, агне, петел, кокошка, пиле; свиня само на Коледа/ и рибата /обикновено с люспи/. Забранени за курбан, понеже се смятат за нечисти са коня, магарето, козата и не посочените домашни животни. Дивеч не може да бъде курбан. Най-добре е животното да се приготви цяло /на чеверме, пълнено, печено на фурна/. На късове се готвят само най-големите животни.
Яденето на курбан е колективно. В началото на курбан е канено цялото село и събитието се е празнувало на някоя поляна в селското землище. Днес това става обикновено в дома на даващия курбан.
Празниците, на които се дава курбан, са сред най-честваните сред българите – Гергьовден, Петковден, Константин и Елена, Илинден, Никулден, Кръстовден, Св. Врач, голяма богородица, Димитровден. На Малка Богородица се прави курбан за здраве на деца, а на Петковден – за освещаване на нов дом. Затова народът нарича даването на курбан светец.
Когато се почита покровителя на семейството или рода, курбанът е в негова чест.
Ако празнува еснафска занаятчийска организация, курбанът се дава в чест на нейния покровител.
Благочестив обичай е ако човек е преживял голямо премеждие в живота си, на този ден да прави курбан в знак на благодарност към силата, която го е спасила.
Общите елементи при всички поводи за даване на курбан са следните:
- освещаване на курбан от свещеник
- запалването на свещ в деня на курбана в църква
- обредната трапеза, която включва жертвеното животно, хляба, житото, виното
- свещите и тамянът, с който се прекадява трапезата
- участието на най-близките по родова линия в обеда
- произнасянето на благословии за здраве и добро.
Личната служба /курбан/ се свързва с желана помощ, необходима след прекарване на тежка болест или премеждие. Човек сам определя своя личен патрон - светец. Той може да бъде избран според житието му, според празник, близък по време с премеждието, да бъде патрон на близка църква или манастир.
Личната служба се празнува ежегодно, не прекъсва и не престава със смъртта на човека. При нея обикновено се обрича по-малко животно. Видяна: 58882 |    Коментари:25


adidas superstar femme spartoo      December 22, 2016, 10:40 am
http://www.didiermoto.fr/conf/ordonneesasp.asp?p_id=superstar-femme-bleu-marine-immobilier-201208 [url=http://www.didiermoto.fr/conf/ordonneesasp.asp?p_id=stan-smith-adida-164879]adidas superstar femme spartoo[/url]


димитър петков      August 30, 2014, 8:58 pm
как да се направи курбан


Николай      June 7, 2013, 4:06 pm
Ето християни какво е казал за курбаните или жертвоприношенията още пророк Исайя векове преди Иисус Христос: . "Чуйте словото Господне, князе содомски, вслушай се в закона на нашия Бог, народе гоморски! 11. За какво Ми са многото ваши жертви? казва Господ. Преситен съм на всесъжения от овни и на тлъстина от угоен добитък; и кръв от телета, от агнета и козли не искам. 12. Кога дохождате да се явите пред лицето Ми, кой ви иска да тъпчете дворите Ми? 13. Не принасяйте вече суетни дарове: каденето е отвратително за Мене; новомесечия, съботи и празнични събрания не мога да търпя: беззаконие - и празнуване! 14. Душата Ми мрази вашите новомесечия и вашите празници: те са бреме за Мене, тежко Ми е да ги нося. 15. И кога простирате ръце, Аз закривам от вас очите Си, и кога умножавате молбите си, Аз не слушам: ръцете ви са с кръв пълни. 16. Умийте се, очистете се; махнете от очите Ми злите си деяния; престанете да правите зло; 17. научете се да правите добро, търсете правда, избавяйте угнетен, защищавайте сирак, застъпяйте се за вдовица." - Ето това е жертвата за християните.


Габи      June 7, 2013, 2:22 pm
Курбанът е жертвоприношение проливане на кръв.Но колко по ценна за християнина е пролятата кръв на Иисус Христос.Неговата кръстна жертва деца е достатъчна за всяка просба и молба от наша страна.Ние сме изкупени чрез кръвта Христова.Да не се съмняваме че нашата разумна и искрена молитва ще бъде чута и изпълнена.Да не се обременяваме с излишни обети и оброци които не разбираме и в стремежа да не сбъркаме нещо и да не пострадаме се отдалечаваме от Спасителя по този начин и започваме да служим на суеверията.Което пък от своя страна води към объркване на нашите представи за нравствените послания на Евангелието.


ilonka      September 30, 2012, 2:19 pm
kogato te pokanqt na kurban se kazva"- za zdrave ijivot. az ot 28 godini , pyrvo maika a sega i az si pravq kurban. ne se prekysva. moje da se osveti i sol s koqto da se posoli kurbana za zdrave i se kanqt blizki ili moje da se razdade na sysedi


виолета      September 23, 2012, 7:40 am
когато имаш възможност , си наричаш, и тогава правиш . не се боите , няма нищо да се случи.. вярваите


Читател      August 6, 2012, 11:56 am
Моя съвет е: правете си курбан, щом имате желание. Но не се обрененявайте с поверия :) Какви са тези простотии, Николайчо? "Това е мн важно и ако го прекратиш може да ти се случи нещастие... " Не вярвайте на такива идиотщини, живеем в 21 век в крайна сметка. В миналото, попове, ходжи и друга "религиозна пасмина", която е дерибействала над населението, е използвала неговата ниска неграмотност, за да го държи в подчинение. Все някой ще направи курбан и ще нахрани и попа и семействотот му. В наши времена, правете курбан затова, че сте се разминали с лошото. За да почерпите близки и приятели. За да се съберете и споделите светли мигове с любими хора. НЕ БЪДЕ СУЕВЕРНИ! Бъдете ГРАМОТНИ! :) Поздрави


Петя      June 15, 2012, 8:44 pm
Ива, не е нужно църквата да е българска, а да е православна.Проверете на сайта на ОCA /Orthodox church of America/ дали има такава някъде около вас.


Ива      June 10, 2012, 12:03 am
Здравейте! Правих курбан с риба, хляб, вино и попа ги опя за здраве...Датата беше месец след инцидента, който претърпяхме с детето ми. Тази година ми казаха (попа) пак да го направя на датата, както миналата година. Ще го направя, но няма българска църква тук, в града където вече живеем (Америка). Ще имаме ли закрила и да вярвам ли, че сме защитени, ако си го празнувам в къщи със семейството и приятели, без да е опято всичко от поп...за здраве? Даже и църковна свещ нямам. Трябва ли да се притеснявам? Курбана е след 4 дни. Моля някой да ми отговори...моля!


Мария Тончева      December 24, 2011, 5:18 pm
Преди повече от 20 години се зареках да правя курбан на сина, но беше април, месец на пости, две години ходих с детето на черква да му се чете за здраве , носех и дар. След това престанах. От шест години насам претърпях три операции, от глаукома, на дебелото черво и стабилизираща операция на гръбнака, сложиха ми шест винта. Все си мисля, че ставам по-зле и по-зле с годините, защото не правих курбани. Какво да правя, как да започна отново да правя курбан, като не помня датата и месеца, или как да спра? Явно сме простосмъртни и няма кой да ми каже, само догатки. Весела Коледа на всички !


 Добави коментар :
Име:
Коментар: