Какво е епилепсия при кучетата и лечението и
Начало

Категории
 » КолиОбувки,Боти,Ботуши
Обувки
Боти
Ботуши
Чанти


  Категория: Кучета      Добавил: Цвети
Какво е епилепсия при кучетата и лечението и
Преди големия припадък кучето стои като заковано на едно място,погледът му е неподвижен.Понякога то трепери,а крайниците са разкрачени.И обратно-някои кучета са превъзбудени-тичат от едно място на друго,могат да ухапят някого,или да разкъсат всичко наоколо.
Пристъпът започва така;кучето изквичава и пада на една страна.Това е фазата на тонични конвулсии-продължително напрежение на мускулите,които спират след 10-30 секунди.Кучето отмята глава назад и изпъва крайниците.Очите са отворени,зениците -разширени,но не реагират на светлина,очните ябълки се въртят в различни посоки.
Тоничните конвулсии се сменят с клонични,при което мускулите ту се свиват,ту се отпускат.Животното диша на пресекулки,челюстите конвулсивно се движат,в резултат на което слюнката се превръща на пяна.Често се наблюдава непроизволно отделяне на фекалии и урина,а при мъжките-и на сперма.Когато припадъка свърши,някои животни веднага се изправят и се държат така,като че ли нищо не се е случило.
Други чувстват обща отпадналост,те са потиснати,лягат и заспиват.
Причини за епилептичните припадъци може да станат блещукането на екрана на теливизора,силно позвъняване на входната врата или друго нещо,което стряска животното.
Причини за появата и са кръвосмешателство и наследствено разположение към това заболяване.
ЛЕЧЕНИЕ;Не бива да се страхувате от животно,което има епилептичен припадък.За предотвърдяване на травми по време на конвулсии главата на животното се придържа с ръка,под главата и тялото се поставя нещо меко.След пристъпа животното се премества в тъмно помещение и се слага да легне върху мека постелка.Извежда се на къси разстояния,разходките се намаляват до минимум.Храни се често,но на малки порции,дава му се съвсем малко месо,а към храната се добавя суров жълтък.
На животното се дават успокоителни;10%-ов разтвор на натриев бромид-по 3-4 милилитра,или валерианова тинктура.Дребните животни през ден се къпят в отвара от валерианови корени.Епилепсията се лекува със запарка от риган-10 грама на 300 милилитра вряла вода.На по-големите кучета тази отвара се дава три пъти дневно по 50 милилитра 15 минути преди хранене.Курсът на лечение е около 3 години.
И още едно лекарство за лечение-чай от цвят на люляк.
Животното задължително трябва да се заведе на лекар.


 Видяна: 7864 |    Коментари:2


Марина      November 27, 2012, 11:03 am
Здравей Валери, тъй като не съм специалист, но мисля че ганата е доста различно заболяване от епилепсията ето малко инфо, което открих: Причини Ганата е опасна и силно заразна болест, която се причинява от вирус. Човекът не боледува, но е преносител на заболяването. Най-често боледуват кученцата на възраст от 2 месеца до 1 година. Бозаещите и отбитите до 15 дни кученца имат имунитет, изграден от приеманото мляко от майката и не могат да се заразят. Болестта се предава чрез носните секреции, изпражненията, урината, инфектирана храна или вода, от постелката и всички предмети, използвани от болното куче. Непълноценното хранене, простудата и умората са факторите,които допринасят за по-лесното заразяване на животното. Клинична картина Болестта се развива след инкубационен период от 7 до 12 дни и протича от няколко дни до 1 – 2 месеца. Процентът на смъртността е висок, а озравелите животни остават с трайни увреждания – глухота, слепота, загуба на обонянието, парези, парализи, припадъци и изменения по кожата. Има няколко основни форми – очна, белодробна, стомашно-чревна, нервна и кожна, които не протичат самостоятелно, а комбинирано. Острото развитие на болестта се характеризира с повишаване на телесна температура над 40°С, загуба на апетит, потрепервания и спазми на мускулатурата. Кучето предпочита да стои само на тъмно и умира след 2-3 дни, без да се развият класическите признаци на заболяването. Белодробната форма протича често в комбинация с очната. Телесната температура се повишава над 40°С, апетитът силно намалява, кучето е отпуснато, очите се възпаляват, от тях започва да излиза гноен секрет, клепачите отичат и се слепват, а понякога се образуват и язви по роговицата. Заедно с това се възпаляват и дихателните пътища и белия дроб. Появяват се кашлица, хрема, затруднено и учестено дишане и ускорена сърдечна дейност. Кучето е много жадно. За стомашно-чревната форма на ганата са характерни пълната загуба на апетит, повръщането и опитите за повръщане, диарията и силното обезводняване. За нервната форма са характерни нервно-мускулните спазми и контракции, парезите и парализите, припадаците. Кучето е или възбудено или потиснато. Тази форма се явява като крайна на другите и обикновено завършва със смърт. Когато ганата протича по-дълго време, се развива и кожната ѝ форма, която се характеризира с появавата на дребни червени пъпки, петна и възелчета по вътрешната част на бедрата и по корема, които по-късно се превръщат в гнойни мехурчета. Кучетата могат да се предпазят от това коварно заболяване чрез поставянето на ваксинация всяка година.


валери      July 7, 2012, 4:45 pm
здравейте,моето дакелче е с същите признаци.вчера цяла нощт седях до нея и съм и даржал главата точно както е описано,днес сутринта я заведох при един ветринар той каза че е епилепсия и и би 2 инжекции,едната успокоително другата незнам.след това ми каза да я заведа на обяд да и бие пак някаква,но ми казаха че е гана на нервна почва и при пристъпи да не я пипам.утре ще я водя на кръвни ислрдвания но искам да попитам вазможно ли е лекарите да грешат и като не е гана на 100% дали да и взимам някакви лекарства от споменатите?моля за отговор.


 Добави коментар :
Име:
Коментар: