Какви са видовете резитбата на лозата
Начало

Категории
 » КолиОбувки,Боти,Ботуши
Обувки
Боти
Ботуши
Чанти


  Категория: Лозарство      Добавил: Спасимира
Какви са видовете резитбата на лозата

Основната и най-важна задача, която се преследва с резитбата е да се регулират растежът и плододаването на лозата, за да се получи максимален постоянен добив на доброкачествено грозде.
Какво представлява чашовидната резитба? При нея на лозата се оставя стъбло, високо 10-15см.,ако се загрибва и до 30-40см., ако не се загрибва. От стъблото излизат от 3 до 6 рамена, които завършват с по един до два чепа, рязани обикновено на по 2 очи. Всички рамена излизат от един център и се разпределят симетрично около него. След оформянето главината наподобява чаша и оттам идва чашовидна резитба. При засаждането лозичката се реже на чеп с две очи. От тях израстват две пръчки. На втората година по-горната се премахва през стария чеп, а долната се оставя на чеп с две очи. На третата година развилите се две пръчки се режат на чепове с по две очи. През същата година покарват 4 летораста. На четвъртата година се оставят 3-4 чепа, които дават началото на бъдещите рамена. Плод се получава обикновено на третата година.
Какво представлява резитбата Гюйо? При нея на лозата се оставят чеп с две очи и плодна пръчка на 12-14 очи. Резитбата Гюйо изисква телена конструкция. При засаждането лозичката се реже на чеп с две очи. Покаралите от очите на чепа два летораста през пролетта на втората година се режат, като горният се премахва, а долният се реже на чеп с две очи, от които се развиват две пръчки. През пролетта на третата година долната пръчка се реже на чеп с две очи, а горната се оставя за плодна пръчка с 10-12 очи. Ежегодно старата плодна пръчка се премахва заедно с всички намиращи се по нея леторасти.
Коя резитба се нарича кордон Роая? При резитбата Роая на лозата се формират стъбло, високо 50-60см. и едностранен хоризонтален кордон, който достига до съседната лоза. Върху кордона през интервали от 15-20см. се формират малки рамена, върху които ежегодно при резитбата се оставя по един чеп на две очи. Резитбата Роая изисква обезателно телена конструкция. Върху първия тел, който е по-дебел, се прикрепва хоризонталният кордон, а леторастите се привързват към втория и третия тел. През първата и втората година лозите се режат на чеп с две очи. На третата година по-слабата пръчка се премахва, а по-силната се запазва, като се извива и се полага хоризонтално на първия тел. Тя се изрязва на дължина 6-7 очи след извивката. При извиването половината пъпки остават от долната страна на пръчката, а другата половина – отгоре, но крайната пъпка е винаги долна. След покарването на очите всички леторасти от основата до мястото на извивката и тези от долната страна по хоризонталната част на пръчката се премахват. Запазват се само леторастите от горната страна, проредени през един, и крайният летораст, който ще послужи за продължител. На четвъртата година пръчките от горната страна се режат на чепове с по 2 очи, а продължителят на кордона - на 6-7 очи.
 Видяна: 20533 |    Коментари:4


христо      February 1, 2014, 9:49 pm
трябва видио или снимки


sashko      November 17, 2013, 7:31 pm
triabva video


aydan      June 7, 2013, 9:25 pm
iskam snimkov material


ginka      February 17, 2011, 3:11 pm
желая да се запозная със снимков материал за резидба на лозе


 Добави коментар :
Име:
Коментар: