Как се формират асми
Начало

Категории
 » КолиОбувки,Боти,Ботуши
Обувки
Боти
Ботуши
Чанти


  Категория: Лозарство      Добавил: Спасимира
Как се формират асми

При засаждането лозичката се реже на чеп с две очи. Филизене и колтучене през първата година не се прилагат. На втората година лозата се реже пак на чеп с две очи. При филизенето се запазват само два по-силни летораста. Единият от тях е резервен. Двата летораста редовно се привързват на висок кол и се колтучат. Целта е да се получат пръчки, дълги над 2 метра. На третата година по-слабата пръчка се отстранява, а силната се изрязва на 6 до 8 очи над височината на скелето, като върхът и се извива и се привързва върху хоризонтално скеле. Всички леторасти по вертикалната част на пръчката се филизят, а леторастите по хоризонталната част се прореждат през един, като крайният ще послужи за продължител на кордона. На четвъртата година пръчките по кордона се режат на чепове с по две очи, а продължителят - на 6 до 8 очи.
След формирането резитбата на асмите е лесна. Върху кордоните през интервал от 20-25см. се създават малки рамена. На тях ежегодно се оставят чепове на 2 очи от долната пръчка, а горната се премахва през стария чеп, т. е. резитба по типа Роая.
Най-добре е филизенето да се извърши, когато се появят ресите и леторастите достигнат височина около 20см. Желателно е филизенето да се извърши преди първото пръскане. Това ще позволи по-добре да се напръскат оставените леторасти. Видяна: 16698 |    Коментари:1


hristina staneva      March 19, 2010, 3:31 pm
можеше да се приложи и снимка на оформена вече асма,обяснява се изчерпателно.


 Добави коментар :
Име:
Коментар: