Какви са обичаите на Бабин ден (8 януари)
Начало

Категории
 » КолиОбувки,Боти,Ботуши
Обувки
Боти
Ботуши
Чанти


  Категория: Празници и тържества      Добавил: Нона
Какви са обичаите на Бабин ден (8 януари)

Бабин ден е края на поредицата празници, свързани с Рождество Христово. Чества се официално от 1951 г. на 8 януари. С въвеждането на Григорианския календар през 1916 г., датата се измества с 13 дни напред (Българската православна църква приема тази промяна едва през 1968 г.) и така се стига до отбелязването на Бабинден на две различни дати, добили гражданственост според двата календара - на 8 януари (след Ивановден по църковния календар) и на 21 януари.
Празникът е посветен на родилната помощ, акушерките, родилките и здравето на децата. Българинът на този ден почита "бабата", опитната жена, която е изпълнявала ролята на акушерка в миналото. Тогава бабата става рано и посещава домовете на децата, които е изродила през годината, а понякога къпала до 40-ия ден – до тогава според българските вярвания не се знае дали детето принадлежи на този или на онзи свят. В къщите бабата идва с червен и бял конец, които завързва на децата, както и вълна, от която прави брада на момчетата и коса на момичетата, символизиращо пожеланието и да остареят и побелеят.
След като посети всички деца, на които е помогнала да се родят, бабата се прибира и се подготвя да посрещне родилите през годината майки, които идват "да полеят" на бабата. Поливат и да се измие, даряват я с пешкир и сапун, като в пешкирите винаги има завързана пара. Също носят погача, сирене, някаква гозба, вино или ракия. Сядат на трапезата и се гощават. Развеселени жените стават да играят хора, като си пеят, а бабата, с една лопатка, на която има жива жар и стрит цвят от различни билки, ги прекажда.
Бабин ден е чисто женски празник и мъжете се крият вкъщи, защото, щом излезлите на мегдана развеселени жени видят мъж, хващат го и започват да го разсъбличат, докато не плати на музиканти да им свирят и не ги почерпи с кафе или нещо друго. Само на този ден в миналото на жените се разрешавало да пият в кръчмата. Жените закарват бабата на река, езеро или кладенец, където се извършва обредното къпане. Всички са накичени с червени чушки и вълна. Песните, които се пеят са с еротични мотиви. На празника не се допускат мъже. Жените се закачат и шегуват със срещнатите по пътя мъже. При водата окъпват бабата и я връщат на ръце в дома. Има легенда за времето описано в Библията, когато евреите били роби в Египет, а Египетския цар заповядал на бабите-акушерки да убиват новородените еврейски момчета. Но те не го правели, защото имали страх от Бога.
Бабин ден е популярен и до ден днешен. Но в наше време са се променили “героите” на този празник. Някога е бил празник в чест на бабите-акушерки, а днес – на медиците от родилните отделения. Видяна: 26434 |    Коментари:10


Р      January 10, 2017, 1:20 pm
празнуват някъде и дядов ден на 22-ри януари


tanq      January 8, 2017, 12:41 pm
da e chestit praznika na vsichki babi zdrave i dalak jivot babi


роки      January 12, 2016, 10:01 pm
Бабин ден няма нищо общо с църковния календар.Бабин ден е български народен обичай и никой не го чества на 8-ми януари защото е на 21-ви.Цяла България чества празника на 21-ви и го запомнете добре.Стига с това 8-ми.И Трифон зарезан си е на 14-ти февруари,а не на 1-ви.


Dobrin      January 24, 2013, 6:14 am
Petko: da, ima diadov den, samo v s. Chereshovo, Rusensko.


Петко      January 8, 2013, 2:46 pm
Честит Бабин ден да сте живи и здрави.Има ли Дядов ден някой знае ли?:)


пенка      January 7, 2013, 3:49 pm
Бабин ден е по-скоро празник на бабите,отколкото на акушерките.


ирина      January 20, 2012, 8:22 am
@Ники Името на празника бабинден идва от думата бабуване, доколкото знам това е раждането. този ден е празник на родилката и родилната помощ, не на бабите. Естествено те празнуват, защото за да станат баби първо за станали майки, т.е. са раждали. Да им е честито на всички и утре да си изкарат много весело


sonq      January 8, 2012, 4:03 pm
Честит празник на всички !!!


vallia      January 21, 2011, 7:05 am
4estit prazdnik na dr mahinova i akuwerkata i na ekipa izrodil naweto vnu4e nikol . mili hora badete wivi zdravi i mnogo wastlivi . sem. kolevi.


ники       January 21, 2009, 7:41 pm
и "обикновените" баби , не само акушерките се почитат


 Добави коментар :
Име:
Коментар: